Julen er hjerternes fest - prøv at undgå julestress

Mange kender til julestress. Og i år er der en ekstra dimension til vores jul: COVID19 ligger en dyne over forventningerne til julen og selve juleglæden. Mange er ramt af bekymringer - på en helt reel baggrund - men bekymringer, som kan påvirke i en grad, der ikke er hensigtsmæssig. Jeg har tidligere skrevet om julestress, og givet gode råd til, hvordan man kan sænke overlæggeren for krav og forventninger til egen formåen. Et par af eksemplerne var:

1.      Sænk overlæggeren når det handler om, at mange ting skal være hjemmelavede

Køb småkagerne i stedet for at bage dem selv. Tag cellofanet af småkageposerne og fyld dem i dine egne kagedåser/glas.

2.      Uddeleger til dine gæster

Lad fx svigermor stege and og tage den med til juleaften.

3.      Afskaf gaverne de voksne imellem

Banale men virksomme råd. Alt for mange ligger vandret gennem hele julemåneden, fordi de føler, der er så meget, de bør leve op til, så meget de skal for, at det bliver en ”god jul”. Men husk dit hjem behøves ikke ligne noget fra en artikel i Bo Bedre, og der behøves ikke være småkager og konfekt, som Mette Blomsterberg ville have lavet det!

I år er der samtidig et bagtæppe med spørgsmålet: ”Kan det overhovedet blive en god jul?”. Prøv at huske dig selv på, at nærvær er det allervigtigste for store som små. Hvis bekymringerne fylder for meget, så drop Corona-nyhederne i en periode for at rette dit fokus mod det nære.

Julen i år bliver anderledes end sædvanligt for de fleste af os. Vi ser nok færre mennesker end vi plejer. Det bliver med håndsprit og afstand – måske uden salmesang med hinanden i hænderne rundt om juletræet.

Mange har sænket tempoet i Corona-tiden. For nogen har corona sat en kæp i Hamsterhjulet, og måske er der frigjort kvantitativ tid. Julestressen og bekymringerne kan reduceres ved at udvælge få juleforberedelser, som kan laves sammen med nogle af dine nærmeste. Prøv at lade lyst og ikke pligt sætte dagsordenen for dine juleforberedelser. Prøv at erstatte bør & skal med vil.

Julen 2020 bliver med afsavn, men måske også med lidt mindre travlhed, et lavere tempo, og en mulighed for mere nærvær. Julen er hjerternes fest.