Har du sovet godt skat?
Flere og flere svarer ”Nej” til det spørgsmål. Måske kender du det selv – du roterer rundt i sengen, kigger på uret og får det mere og mere træls med, at du ved, at nu er der efterhånden alt for få timer til vækkeuret ringer – og du skal jo op. Du har brug for at være udhvilet og frisk for at kunne klare alle morgendagens gøremål. Og nej det er ikke godt for vores almene velbefindende og vores trivsel. Vi har brug for at sove både godt og nok om natten. Og flere og flere ville svare ”Nej skat - jeg har sovet ad H til”.
Antallet af danskere med søvnbesvær og søvnproblemer er steget fra 10,2 % i 2010 til 13,6 % i 2017.
Vores psyke, immunforsvar og hukommelse påvirkes negativt, hvis vi sover for lidt og for dårligt. Søvnproblemer kan give stress, og stress giver dårlig søvn – så det er virkelig en nedadgående spiral, hvis vi ikke sover godt og nok. Søvnudfordringer er både et stress-symptom og en stress-årsag.
Men der er heldigvis meget vi selv kan gøre – selv små justeringer af vaner kan have stor positiv effekt. Nogen af rådene er:
Hav en fast døgnrytme – hjælp dit indre ur.
Gå i seng og stå op på samme tid uanset om det er hverdag eller weekend. Tilstræb at sove ca. 7-8 timer.Ned i gear inden sovetid.
Motion er vigtigt, men ikke kort før sengetid. Hav en rolig times tid inden sovetid – undgå en masse elektronik (Smartphones, Tablet, TV mm.). Lav noget ”langsomt” du kan lide – læs fx en bog. Skriv gerne eventuelle bekymringstanker ned, og aftal med dig selv, at du tager dig af dem i morgen.Hav et optimalt sovemiljø.
Ha´ det mørkt i soveværelset, køligt, lig godt - madras, sengetøj, dyne og særligt puden er vigtig. Ingen elektronik (blåt lys) i soveværelset.Slip bekymringstankerne.
Mange har bekymringstanker og decideret tankemylder, når de skal sove eller i løbet af natten. Hav en blok og kuglepen på dit natbord, og skriv de bekymringstanker ned, der måtte dukke op i løbet af natten. Tænd ikke lyset – bare skriv det ned for at få det ud af hovedet.
Mindfulness-øvelser, Bodyscan-øvelser eller mentale-afslapningsøvelser kan hjælpe dig til at falde i søvn igen, hvis du vågner med tankemylder. Der findes flere rigtig gode, som er gratis.
Der er mange flere ting, man kan arbejde med for at få en god søvn. Det er et tema, som jeg ofte hjælper min klienter i stresscoachingsforløb med. Det kan synes umuligt, men det er muligt i løbet af få uger, at forbedre søvnen.